Založ si blog

Porucha podstaty demokracie

Viac som si toho javu povšimol pri kauze počas Dzurindovej politickej kariéry – kauza sa volala „Kauza podplácania novinárov SME“, presnejšie šlo o údajné podplácanie novinárov agentúrou Adriany Hosťoveckej, ktorá spolupracovala s bývalým šéfom volebného štábu Slovenskej demokratickej koalície (SDK) Jozefom Paczeltom. Mali byť zaplatené pozitívne články o SDK. A vyšlo to najavo.

Odvtedy nevieme o žiadnom inom pokuse podplácať novinárov. Je to snáď preto, že odvtedy – je to už 21 rokov, k žiadnemu podplácania nedošlo?

Nie. Bola to totiž len detská chyba rakoviny, ktorá začala práve vtedy, a rozrástla sa do nekontrolovateľného stavu a zasahuje každú oblasť verejného života s dopadom na životy všetkých občanov tejto krajiny. Detská chyba proste bola ošetrená, aby podplácanie novinárov už nebolo zverejnené. Odvtedy som v úžase nad tým, ako 20 rokov každý pracovný deň dnes médiá ako SME – dnes vlastnené známym finančným žralokom – šíria tendenčnú manipuláciu účelom ktorej je tvoriť pravdu zo záujmov oligarchov a vlády podľa predstáv oligarchov. Tento zápas tu prebieha 20 rokov ako zápas oligarchov verzus zbytok obyvateľstva, ktorá sa tejto manipulácii intuitívne alebo vedome vzpiera.

Je za tým remeslo

Prečo si myslíte, že pri sledovaní TV vám neustále každých 5 minút vnucujú dokola tie isté reklamy, ktoré vás presviedčajú o tom čo si máte kúpiť, aby vaša vagína bola naozaj spokojná? Objednávatelia reklám si reklamy objednávajú a platia za ne tisíce Eur preto, že to nefunguje? Nepodceňujte ich. Robia to preto, že to FUNGUJE.

Techniky oslovenia verejnosti úderným, zaujímavým spôsobom, ktorý sa opakuje znova a znova spĺňa základnú ľudovú múdrosť – „100 x opakovaná lož sa stáva skutočnosťou“. Je to mocným nástrojom ako stvoriť značku, dostať človeka do obchodu aby tam nakupoval, a … dostať človeka do volebnej miestnosti aby v nej hlasoval podľa požiadavky zadávateľa reklamnej politickej objednávky.

Machiavelizmus

Štandardné reklamné remeslo charakterizované ľudovo „100 x opakovaná lož sa stáva skutočnosťou“ je zosilnené myšlienkami Machiavelizmu, ktorý je dnes považovaný za označenie pragmatického až cynického konania v politike. V prospech zadávateľa politickej reklamy, ktorým je podnikateľ a ten vidí len v obmedzenom uhle svojho bankového účtu, a ktorý proste nehodlá podnikať štandardne ale chce parazitovať na štátnych peniazoch.

Divide et impera

Ďalším nástrojom na zosilnenie techník politickej reklamy je starobylé pravidlo „Rozdeľuj a panuj“ účelom ktorej je protivníkov proti sebe poštvať. Stará historická múdrosť totiž konštatuje, že nad rozoštvanými protivníkmi je ľahšie získať kontrolu, prinajmenšom sú slabší a nespoja sa – napríklad  proti zadávateľovi politickej reklamy, pretože rozoštvané tábory sú intenzívne zaujaté vzájomnou nevraživosťou, ktorá dnes dosahuje úrovne želanie smrti politickému oponentovi (aj mňa už chceli voliči opozície pár krát obesiť – aby tak dosiahli to, čo nazývajú „slušné slovensko“). Robia snáď niečo iné denne a masívne denníky ako SME a Denník-n, resp. väčšina médií obecne?

Za mňa ide o niečo za hranicou zákona a o vlastizradné konanie.

Rakovinová degenerácia demokracie postupuje

Aby toho nebolo dosť, do remeselnej reklamnej práce novinárov vstupuje ďalší akcelerátor –  Facebook. Máme tu opozičné Facebookové politické strany, ktoré zo samej podstaty nechvália svojho oponenta ale svoju mediálnu kampaň na Facebooku tvoria výlučne negatívnymi, vymyslenými, manipulatívnymi, polopravdivými a rozoštvávajúcimi  správami. Takto chcú vybudovať slušné Slovensko.

V poslednej dobe im začali vadiť nesúhlasné diskusné príspevky pod článkami na portáloch, a začali organizovane šmírovať po týchto účtoch a reportovať Facebookové účty, ktoré nemajú tie „správne“ názory. Facebookové algoritmy pri určitej početnosti reportovania nepohodlný účet zablokujú a nedovolia vytvoriť nový. Preto napríklad ja nemôžem mať účet na Facebooku. Som teda asi nekompatibilný so slušným Slovenskom.

Je toto demokracia?

Pochybujem, že je možné sa zmieriť s tým, že hlas ľudu vyvolaný zneužitím remesla mediálnej manipulácie je to, čo si máme predstaviť pod hlasom ľudu. Ak totiž dav ktorý vojde do volebnej miestnosti je ovplyvnený zadávateľom politickej reklamy a hlasuje, hlasuje na základe vnútenej a zaplatenej manipulácie. To predsa nie je vôľa ľudu, ale vôľa zadávateľa politickej reklamy. A logicky z toho vyplýva, že toto tu nie je demokracia. Ale niečo, čo trpí ťažkou degeneráciou svojej podstaty.

PS:

Nie som, nebol som a neplánujem byť voličom Smeru. Som bývalým voličom pravice, za čo sa skutočne hanbím a všetkým sa úprimne ospravedlňujem.

Všetko čo píšem je môj subjektívny názor, pretože z princípu každý subjekt môže byť len subjektívny.

O pečení buchiet

20.02.2022

Kde bolo tam bolo, žila v malebnej dedinke v údolí hôr, v skromnej chalúpke stará mať s vnučkou Maruškou. Jedného dňa sa Maruške zažiadalo skvelých buchiet od starej matere, a chcela sa aj priučiť ako sa také výborné buchty pečú. Vľúdna stará mať pristala na prosbu Marušky a začali robiť buchty. Pripravili si všetky tie dobré poctivé veci, múku, maslo, soľ, [...]

Položil som odborníkovi Čekanovi tieto 3 otázky. Do hodiny ma na FB zrušil

29.06.2021

V jednom médiu som videl rozhovor s p. Čekanom, kde evangelizoval očkovanie a popisoval, ako ide do detailov a vie vysvetliť ľuďom prečo sa dať očkovať. Ako človek s otvorenou mysľou som si teda chcel nechať vysvetliť niektoré nezrovnalosti, a u koho iného ako u odborníka s hlbokými znalosťami, ktorý má argumenty. 1. Prvá otázka sa týkala vakcíny od Astry [...]

Za čo Matovič minul miliardu

20.05.2021

Príbeh starý týždeň, zo života Zdravotná sestra, ktorá robí odbery v “MOM”-ke. Keďže tam pracuje tam sa testuje aj ona sama – zrejme pravidlá. Nejako jej nebolo dobre, chytila nejakú virózu, tak sa teda – ako vždy – pretestuje AG testom. Negatívny. No tak dobre bude to nejaká angínka, alebo nejaká stará dobrá poctivá chrípka. Ide s tým [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

jhpi

...budúcnosť už nie je čo bývala...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 375271x
Priemerná čítanosť článkov: 5439x

Autor blogu