Založ si blog

Fatálna chyba kapitalizmu

Davos, stretnutie ekonomického fóra a štatistiky Oxfamu:

  • „Osem najbohatších ľudí sveta vlastní toľko, čo polovica najchudobnejších ľudí sveta, ktorú tvorí 3,6 miliardy ľudí.“
  • „Jedno percento najbohatších si prilepšilo o viac ako desatinu, keď im denne na účtoch pribudlo ďalších 2.5 miliardy dolárov“
  • „Takmer rovnakým percentom sa pohli peniaze najchudobnejších 3,8 miliardy ľudí – ale opačným smerom – schudobneli“

Čím je to spôsobené a čo sa tu deje už desaťročia, a kam to smeruje?

 

Príčinou celého problému je súbeh dvoch faktorov:

  1. Všeobecne nízke IQ podnikateľov*
  2. Systémová vada kapitalizmu – bezhraničný zisk podnikateľa

IQ podnikateľa: Obzor podnikateľa je zúžený na dosahovanie zisku, stav svojho bankového účtu. Podnikateľ v skutočnosti nerozumie ničomu mimo tohto úzkeho obzoru. Situácia s IQ podnikateľa je tak zlá, že podnikateľ nechápe ani to, že ak nedá dostatočný príjem zamestnancovi (zamestnanca okradne o zaslúžený príjem), že toto je zároveň príčinou nízkej kúpnej sily obyvateľstva – ľudia nemajú za čo kupovať výrobky podnikateľov. V tomto sú ďalej na západe, kde sú príjmy ľudí dostatočné na to, aby podporovali svojou spotrebou podnikateľov.

 

Systémová vada kapitalizmu – bezhraničný zisk: Učebnice kapitalizmu hovoria, že zisk je dôvodom podnikania. Tak ako primerané množstvo chemikálie v lieku lieči, neprimerané množstvo tej istej chemikálie je jedom a môže zabíjať. Tak isto je to so ziskom. Neprimeranému zisku mala zabraňovať konkurencia. Tá prestala fungovať vo svetovom kapitalizme pred desaťročiami a na Slovensku nikdy nebola. Rozumný zisk by nezbedačoval obyvateľstvo, a neotváral nožnice príjmovej nerovnosti, a aj podnikateľ by vo svojom svedomí vedel, že nie je len neokrôchaný zlodej.

Učebnice kapitalizmu kedysi učili že kartel je pre kapitalizmus zlom ktorý musí byť odstránený,  a že zisk podnikania má byť vyvážený rizikom podnikania. Dnes je tolerovaný každý kartel. A podnikateľ neznáša žiadne riziko. Dokonca sa podnikatelia opovažujú súdiť sa o ušlý zisk – a sú úspešní – čo je jeden z dôkazov o tom, že podnikanie je bez rizika. Peniaze korumpujú a rakovina bezhraničného zisku podnikateľa metastázovala do politiky, kde sa politici stali osobami na výplatnej listine podnikateľov.

Marže podnikateľov dávno prekračujú hranice slušnosti a dosahujú niekoľkonásobky ceny toho čo produkujú, čo je považované za „správnu cenotvorbu“, namiesto tej „zlej“, kde sa spočítali náklady, pridala normálna marža a tak sa určila cena.

Konkurencia končí už na trhovisku, kde ak sa nejaká babička opováži znížiť dohodnutú cenu za mrkvičku, má problém.

O probléme sa nehovorí. Lebo hovorí sa len o tom, o čom chcú majitelia médií – podnikatelia. A to sú tie osoby, ktoré dovidia len po svoj bankový účet.

Dalo by sa pokračovať o súčasnom kapitalizme – ktorý je skôr podvodom v každom ohľade – ešte dlho.

 

Súbeh nízkeho IQ podnikateľa a systémovej vady kapitalizmu – bezhraničného zisku

Ak sa spojí neschopnosť podnikateľa vidieť ďalej ako je stav jeho bankového účtu a ničím neobmedzený zisk, máme tu smrteľný koktail otvárajúcich sa nožníc príjmovej nerovnosti – z tých najhlúpejších a najzbytočnejších dôvodov: podnikateľ chce mať stále viac – hoci už viac nepotrebuje, a pretože je hlúpy – nerozumie dosahom svojho konania. Politik nezasiahne, pretože je na výplatnej listine podnikateľa.

Kam to smeruje?

Podnikateľ chráni svoje nalúpené (nekresťanská / úžernícka cenotvorba je lúpež) statky. Preto si kúpi tryskáč, nehnuteľnosti rôzne po svete, zabezpečí sa trezormi, úkrytmi. Keďže podnikateľ* je hlúpy, nechápe, že táto kríza je globálna a jemu by pomohlo jedine ak by si tie nehnuteľnosti / trezory / zabezpečenie kúpil mimo územia tejto planéty. Ak sa zabezpečil zariadeniami na tejto planéte, no tak to je tá planéta, kde je tých 3.8 miliardy ľudí, ktorí si zákonite v určitej chvíli povedia dosť, pretože žiadne nožnice sa nedokážu roztvárať donekonečna.

Zmena systému môže byť revolučná a k horšiemu.

A to z neuveriteľne blbého dôvodu: Bezhraničná chamtivosť a hlúposť podnikateľov – ktorí neodkážu vidieť ďalej, ako po svoj bankový účet.

 

*Pod pojmom podnikateľ sa myslí priemerný – väčšinový podnikateľ – také obmedzené zvieratko čo nerieši nič iné ako čo najrýchlejšie a najviac zbohatnúť. Nie tých pár  podnikateľov, ktorí vidia aj ďalej ako len po vlastný bankový účet. Títo sú z hľadiska problému nepodstatní preto, lebo ich početnosť je nižšia ako štatistická chyba a teda nemajú vplyv na celok.

O pečení buchiet

20.02.2022

Kde bolo tam bolo, žila v malebnej dedinke v údolí hôr, v skromnej chalúpke stará mať s vnučkou Maruškou. Jedného dňa sa Maruške zažiadalo skvelých buchiet od starej matere, a chcela sa aj priučiť ako sa také výborné buchty pečú. Vľúdna stará mať pristala na prosbu Marušky a začali robiť buchty. Pripravili si všetky tie dobré poctivé veci, múku, maslo, soľ, [...]

Položil som odborníkovi Čekanovi tieto 3 otázky. Do hodiny ma na FB zrušil

29.06.2021

V jednom médiu som videl rozhovor s p. Čekanom, kde evangelizoval očkovanie a popisoval, ako ide do detailov a vie vysvetliť ľuďom prečo sa dať očkovať. Ako človek s otvorenou mysľou som si teda chcel nechať vysvetliť niektoré nezrovnalosti, a u koho iného ako u odborníka s hlbokými znalosťami, ktorý má argumenty. 1. Prvá otázka sa týkala vakcíny od Astry [...]

Za čo Matovič minul miliardu

20.05.2021

Príbeh starý týždeň, zo života Zdravotná sestra, ktorá robí odbery v “MOM”-ke. Keďže tam pracuje tam sa testuje aj ona sama – zrejme pravidlá. Nejako jej nebolo dobre, chytila nejakú virózu, tak sa teda – ako vždy – pretestuje AG testom. Negatívny. No tak dobre bude to nejaká angínka, alebo nejaká stará dobrá poctivá chrípka. Ide s tým [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

jhpi

...budúcnosť už nie je čo bývala...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 374990x
Priemerná čítanosť článkov: 5435x

Autor blogu