Cigánočka – rasizmus v SaS

28. januára 2019, jhpi, Politika

Danko v diskusnej relácii nazval nejakú osobu zo SaS cigánočkou. Ťažko povedať, či ide o poslankyňu Cigánikovú alebo nejakú inú podobne „inteligentnú“ „krásavicu“ zo SaS.

Reakcia SaS šokovala prejavom rasizmu týmto výrokom:

 

Predseda parlamentu Andrej Danko dnes v relácii TA3 nazval podpredsedníčku parlamentu v zjavne hanlivom kontexte „Cigánočka“. Tým sa podľa nášho názoru dopustil trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a dávame jeho výrok do pozornosti prokuratúre. Andrej Danko urazil Luciu Ďuriš Nicholsonovú nielen ako političku, ale aj ako ženu a matku, čím sa zdiskreditoval ako človek aj ako politik.

Richard Sulík, predseda SaS

Ľubomír Galko, podpredseda SaS

Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS

——————————————————–

Čo presne je rasistické na tomto výroku SaS?

Namiesto toho aby si v SaS prirovnanie „cigánočka“ spojili so špecifickými kultúrnymi vlastnosťami tohoto etnika, ktorými sú napríklad slobodomyseľnosť, nespútanosť, indickými, resp. južanskými črtami, či s piesňou „Cigánka ty krásna“, ktorú spieval napr. Dušan Grúň a mnohí ďalší –  namiesto toho ľudia zo SaS považujú prirovnanie nejakej ich poslankyne k cigánočke za URÁŽKU „ako političky, ženy aj matky“ – čím v SaS dokazujú svoj vlastný rasizmus.

Týmto dávam tieto rasistické výroky SaS do pozornosti prokuratúry a žiadam, aby títo rasisti zo SaS – hrajúci sa na slušných ľudi – boli za svoj rasizmus pranierovaní a odsúdení.