Dosiahli sme ďalší míľnik

10. septembra 2019, jhpi, Politika

Tak sme dosiahli ďalší míľnik.
To, čo v rámci slobody slova bolo možné kedysi povedať, napríklad že istá skupina občanov niečo zneužíva, je už dnes trestným činom. A povedať o tejto skupine ľudí že niečo zneužívajú znamená, že ste fašista.

Sú to nové pravidlá. Pravidlá strachu, intolerancie k slobode slova, postihovania s vysokou pravdepodobnosťou zvyšovania intenzity.
Sú tu skupiny obyvateľov, o ktorých nemožno povedať že niečo zneužívajú. Vytráca sa sloboda slova, a nahrádza sa perzekúciou za vyjadrenie názoru.

Mediálna agenda obhajujúca súdne rozhodnutie a perzekúciu opačného názoru bola neuveriteľne prihlúpla.
1. Daná skupina vraj poberá LEN necelé percento verejných výdavkov. Ale verejné výdavky štátu sú obrovské zdroje – aj vo výške 1%. Jediným serióznym porovnaním je porovnanie pomerné, povedzme percentuálnym porovnaním s inými skupinami obyvateľstva.

2. Vraj ide o paušalizujúci prejav, kolektívnu vinu, ak niekto povie „Skupina ľudí X je taká či onaká“.
Na tomto zamrzí tá prízemnosť takejto argumentácie a nutnosť vysvetľovať základné veci.
Ak povieme „Slovenské ženy sú krásne“, nemyslí sa tým že všetky. Každému je jasné, že je medzi nimi množstvo škarediek, ale v značnej / významnej miere to vyjadrenie – ako Slováci tomu radi veria – platí.
Ak niekto povie že „Poľské potraviny sú nekvalitné“, zasa sa tým nemyslí že všetky. Každému je jasné, že je medzi nimi množstvo kvalitných, ale v danom kontexte doby (cestná soľ, chorý dobytok, …) to tak vyzerá – majú potenciál a vyššiu pravdepodobnosť nekvality.
Nie je možné v prípade krásnych slovenských žien byť celkom presný a vymenovať všetky pekné alebo tie ktoré pekné nie sú.

Nikdy nie je možné pri takýchto hromadných vyjadreniach vymenovať všetkých, lebo len to je presné. A toto objavitelia „ale to je kolektívna vina!“ nechápu, pričom nám oznamujú len to, že objavili – že vždy existujú výnimky.

Vyjadrenie „Slovenské ženy sú krásne“ je skratkou ktorá implicitne počíta aj s výnimkami, pretože tie EXISTUJÚ VŽDY a predpokladá sa tá miera inteligencie že to je zrejmé.
Analogicky s vyjadrením o zneužívaní niečoho nejakou skupinou.

Rozumiem snahe nejakej skupiny nejakých ľudí – ktorých nikto nevolil a nikto nevie kým sú – o „vylepšovanie“ spoločnosti podľa ich predstáv.
Ale tieto snahy už dostávajú fašizoidný charakter, kedy už zjavne končí sloboda slova a prichádza teror presadzovania a vnucovania jedinej pravdy.

A bude to pokračovať a bude horšie. Už teraz si spoločnosť začala uvedomovať, že sa začala báť povedať svoj názor rovnako, ako za komunizmu.

 

Ad Ficove vyjadrenia k téme – Fico sa vyjadril presne, neobhajuje fašizmus ani náznakom, a na pochopenie toho čo povedal postačuje vedieť čítať / počúvať s porozumením.
To je ten predmet, s ktorým už dnes majú žiaci – a viditeľne nielen oni – veľký problém.
Ale v prípade Fica už skôr nejde o problém čítania s porozumením.
Je to len pokračovanie honu na čarodejnice pripomínajúce fašistické či komunistické vykonštruované monsterprocesy, kedy akékoľvek vyjadrenie obvineného je absurdne znásilnené a prekrútené.

Niekým, kto nebol volený a nemá mandát občanov tejto krajiny na tvorbu jedinej pravdy.

Takisto si myslím, že tento nový míľnik prinesie viac hlasov Kotlebovi, z čoho nemám nijakú radosť, a všetci mudrlanti ktorí obhajujú obmedzovanie slobody slova a hon na čarodejnice budú po voľbách zápalisto vysvetľovať ako je zasa na vine Fico, alebo splietať tradične mimoriadne prihlúple domnienky – neschopní a neochotní uznať si svoju vinu.

 

Poznámka:

Keďže je nutné počítať s masívnou neschopnosťou porozumieť napísanému textu, explicitne uvádzam, že fašizmus – v akejkoľvek forme – je číre zlo.