Coronavirs 2019-nCov – odhad vývoja pre Slovensko

31. januára 2020, jhpi, Nezaradené

Každý, kto vie čo znamená slovo trend, a vidí dáta na

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html?fbclid=IwAR0QD2Zym34fN5qWNyuD5c1x0hMGKQWrNiY-nXIQ-hfWgQpJ2DJIOWmzIlU#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

si vie ľahko domyslieť čo ten trend znamená, a ak pozná aspoň Excel funkciu TREND si aj nahrubo spočítať kam ten trend vedie.

O SARS som nepísal nič, lebo nebolo o čom.

Teraz je situácia iná. Došlo k zásadnému rozdielu. Zatiaľ čo SARS bol nákazlivý až po prepuknutí príznakov ako je horúčka, Coronavirs 2019-nCov je nákazlivý 1 až 14 dní pred prepuknutím príznakov. To je dôvod, prečo sa nedá šírenie vírusu zastaviť na bránach letísk, staníc – nakazený človek môže až 14 dní šíriť vírus než sa príde na to že je nakazený.

 

 

 

Trend si už všimla aj svetová zdravotnícka organizácia a vyhlásila globálny stav núdze, včera 30. 1. 2020. Správa už na druhý deň zapadla v hromade balastu.

Teraz pár faktov

Liečba na Slovensku

Slovenskí lekári a zdravotnícke zariadenia sú nepripravené, neinformované, je ich málo.

Nápor nebudú zvládať, nezvládajú ho ani mimo globálnej krízy.

Povedali by ste si že Číňania sú zaostalí. Zatiaľ čo tam sú ľudia schopní a ochotní nosiť aspoň rúšky na ústa, na Slovensku to nie je možné. Prečo? Rúšky u nás v lekárňach NEMAJÚ. Mimochodom, účinnosť rúšky klesá s každým výdychom a musia sa meniť minimálne denne. Podľa miestneho diskutéra po 2-4 hodinách.

Premiér bol aj na letisku a vyriešil tam úplné nič – nemal čo vyriešiť – nemáme nástroj ako zistiť že človek je nakazený – kým sa neprejavia príznaky. Izrael zakázal prílet lietadiel z Číny.

Číňania  si za týždeň postavia nemocnicu, sú schopní uzatvoriť mestá – to je výhoda diktatúry. My tú možnosť nemáme.

Slovenské zdravotníctvo je preťažené, nevýkonné, neschopné aj mimo globálnej krízy. Aj dnes nemáme niektoré lieky a liečby ktoré majú okolité krajiny. Nebude to inak ani v prípade liečby globálnej nákazy.

Slovenský / európsky prístup sa zameriava hlavne na “nešírenie paniky“. To je v poriadku ak dáta trendu ukazujú že nie je dôvod na paniku. Ak to tak nie je, je panika nástrojom ako zmeniť zaužívané stereotypy a radikálnejšie niečo zmeniť v záujme prežitia.

 

Na rozdiel od iných krajín sa Slovák nebude môcť spoľahnúť na zdravotníctvo a to či prežije bude záležať len na tom, ako si s nákazou poradí jeho imunita. Slovenský lekár poskytne len  formálnu liečbu – „niečo mu predpíšem aby som bol krytý“.

Ďalšie postrehy

Aké opatrenia by sa mali prijať

 

 

Veľmi rád by som sa mýlil v závažnosti toho, čo sa v súvislosti s touto nákazou deje.