Založ si blog

Koronavírus a školstvo

Je fascinujúce, ako je školstvo napriek častým mediálnym správam o množstve šikovných ľudí pasívne.

Vyzerá to, že celý školský stav je mimo, že nevie nič o tom čo sa v oblasti epidémie koronavírusu deje, nemá plány, nemá nápady, nemá snahu.

 

Je možné, že táto epidémia má úmrtnosť “len” 2-3% takže nám poniektorým “len” pomrú rodičia či starí rodičia – takže – tak potichúčky – “môžeme na to dlabať” – hlavne neohroziť biznis.

 

Poznámka – vyššie uvedenú vetu som vo verbálnych a neverbálnych prejavoch odpozoroval od mnohých ľudí – ja osobne ju považujem za neprijateľnú a hraničiacu s fašistickým prístupom.

 

Ide o to, že školy sú miestom, kde sa pravidelne stretávajú deti. Deti sú síce voči tejto nákaze odolné, ale stávajú sa prenášačmi. Ocino príde z Talianska, nakazí deti, deti nakazia iné deti v škole a tie do donesú domov – rodičom, starým rodičom. (Pochopiteľne, nikto nebude tušiť, kto bol v Taliansku s malou hyperbolou – ani kto sa napratal surovými netopiermi, čo bude pre slovenského lekára – ktorý má dôsledne zvažovať cestovateľskú anamnézu – znamenať, že nakazený nemá „cestovateľskú anamnézu“ a pošle ho domov. Verejnou dopravou.)

 

Zdá sa, že vyššie uvedený holý fakt je už príliš komplikovaný nielen pre lekára (ktorý stále rozpráva o tom ako nákaza vznikla vo Wu-Chane na trhu s rybami, a treba zisťovať kto bol vo Wu-Chane alebo na trhu s rybami a nejesť surové netopiere), ale že táto úroveň abstrakcie je nedostupná aj pre slovenských učiteľov. (Naopak, povšimol som si zvýšenie školských ponúk na hromadné akcie, ktoré v tomto období môžu byť zľavnené a tak školstvo láduje školákov na hromadné podujatia aby si mohli čo najviac poodovzdávať svoje nákazy.)

 

Dnes už je jedno, kto bol v Číne alebo Taliansku. Po prázdninách sa mnohí vrátili z Talianska a mnohí si odležali či neodležali svoju nákazu doma, vybehli aj počas nemoci na mnohé miesta kde sa stretli s mnohými ľuďmi – že, pán premiér? O Wu-Chane to už dávno nie je. A moc už ani o Taliansku.

 

To podstatné je, že každé zabránenie prenosu chrípky z človeka na človeka znižuje potenciál geometrického rastu nákazy.

 

Že tento koronavírus má nízku nebezpečnosť, tak čo sa plašiť?

No tak to ste nepochopili podstatu. Nedostali ste sa z povrchu.

 

Podľa epidemiológa z článku uvedeného aj v tomto médiu sú (alebo v nedávnej dobe boli) na Slovensku dve ložiská nákazy vtáčej chrípky s predpokladanou mortalitou 50-100%. Akurát sa ešte nešíri zo zvieraťa na človeka. Vírusy ale neustále mutujú – taká je ich nátura, a pravdepodobnosť že sa môže objaviť vírus s vyššou nebezpečnosťou – je vyššia ako 0. Sme v globálnom svete kde sa nákaza dá preniesť na opačnú stranu Zeme do 24 hodín.

 

Takže hlavná otázka pre školstvo je:

Ako je možné, že školstvo už neprešlo na vopred pripravený plán zabezpečenia výuky z domovov? Máme Internet, Skype, maily, hromadné komunikácie cez tieto nástroje. Školstvo malo mať dávno pripravené a odladené tieto nástroje, preškolených učiteľov, poučených žiakov.

 

Budem hádať – že by preto, lebo školstvo žiadny taký plán a systém vypracovaný nemá?

 

To ozaj – pri tej neustále deklarovanej múdrosti – nás musí vždy všetko zastihnúť nepripravených?

Záver: Pripravte si systém pre výuku na diaľku, cez internet a uplatnite ho počas chrípkových období. Môže to zachrániť mnoho ľudí.

O pečení buchiet

20.02.2022

Kde bolo tam bolo, žila v malebnej dedinke v údolí hôr, v skromnej chalúpke stará mať s vnučkou Maruškou. Jedného dňa sa Maruške zažiadalo skvelých buchiet od starej matere, a chcela sa aj priučiť ako sa také výborné buchty pečú. Vľúdna stará mať pristala na prosbu Marušky a začali robiť buchty. Pripravili si všetky tie dobré poctivé veci, múku, maslo, soľ, [...]

Položil som odborníkovi Čekanovi tieto 3 otázky. Do hodiny ma na FB zrušil

29.06.2021

V jednom médiu som videl rozhovor s p. Čekanom, kde evangelizoval očkovanie a popisoval, ako ide do detailov a vie vysvetliť ľuďom prečo sa dať očkovať. Ako človek s otvorenou mysľou som si teda chcel nechať vysvetliť niektoré nezrovnalosti, a u koho iného ako u odborníka s hlbokými znalosťami, ktorý má argumenty. 1. Prvá otázka sa týkala vakcíny od Astry [...]

Za čo Matovič minul miliardu

20.05.2021

Príbeh starý týždeň, zo života Zdravotná sestra, ktorá robí odbery v “MOM”-ke. Keďže tam pracuje tam sa testuje aj ona sama – zrejme pravidlá. Nejako jej nebolo dobre, chytila nejakú virózu, tak sa teda – ako vždy – pretestuje AG testom. Negatívny. No tak dobre bude to nejaká angínka, alebo nejaká stará dobrá poctivá chrípka. Ide s tým [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

jhpi

...budúcnosť už nie je čo bývala...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 375423x
Priemerná čítanosť článkov: 5441x

Autor blogu