Koronavírus na Slovensku – ďalšie nepochopiteľné zlyhania politikov a odborníkov

10. marca 2020, jhpi, Spoločnosť

Pozrel som si priamy prenos TB po zasadaní krízového štábu 9. 3. 2020 a vyhodnotil som ho ako cestu vydláždenú pre taliansky scenár – ďalšie oneskorené a nedostatočné opatrenia podporujúce Taliansku cestu. Keď krízový štáb začal zasadať malo Slovensko 5 nakazených (presnejšie tých o ktorých sme sa dozvedeli) a keď skončil malo Slovensko už 7 nakazených.

Je to prejavom zlyhania kompetentných.

 

Akoby si ani neprizvali epidemiológov a analytikov, a akurát ex post – bez znalosti trendov reagujú v danom čase slabými a oneskorenými opatreniami bez pochopenia situácie.

 

Naopak, oceňujem konanie hlavne Drobu, ktorý sa odvážil vystúpiť z davu a urobil skutočné opatrenie – ohľadne stredných skôl. Následne aj Valla ohľadne základných škôl.

Považujem smutné, že Pellegrini to odsúdil a nedoporučil – kvôli kšeftu podnikateľov.

Pretože nerozumie tomu čo sa deje.

 

Aj tieto opatrenia sú málo – stále je priestor na obmedzovanie prenosu nákazy.

Ide o vás samých, vašich rodičov a starých rodičov.

 

Je skutočne nepochopiteľné, ako masívna je neschopnosť analyzovať dáta z Číny a Talianska. Akoby zodpovední ešte stále verili drístom o tom, že koronavírus vyrobili “amíci na číňanov”.

Našťastie tento druh extrémnej tuposti už zanikol, prekvitajú ale ďalšie, pretože blbosť je nekonečná. Teraz je ešte stále v móde ignorovanie štatistických trendov nákazy, vývoja v Taliansku ako predpovede, a neodôvodnené zľahčovanie situácie.

 

Pellegrini nekompetentne vyzdvihol potreby priemyslu, lebo netuší, vôbec netuší aké sú dáta a trend z toho vyplývajúci.

 

Pellegrini a ďalší si myslia, že za dva týždne nákaza z neznámeho dôvodu skončí, lebo si zrejme myslia, že vírus si povie že si pôjde dať šlofíka. Ale do jari je najmenej 50 dní, a oni NETUŠIA čo urobí geometrický rozvoj za 50 dní.

 

Nie že by zákaz podujatí bol zlý. Zlý a nedostatočný je preto že prišiel zúfalo neskoro.

 

Ak by sa kompetentní pozreli na trend vývoja v Číne a Taliansku a analyzovali ho, pochopili by že:

 

 

 

Spamätajte sa a nehazardujte s ľudskými životmi.

Nemáte právo preferovať kapitánov priemyslu pred obyvateľmi.

 

Dnes graf z dát WHO pre to 0.0001% obyvateľstva ktoré ho dokážu pochopiť a urobiť aj nejakú extrapoláciu – nebude. Slovo “extrapolácia” keďže mu nerozumiete kľudne vynechajte – ako vždy.