Koronavírus – ďalšie potrebné opatrenie – vylúčenie hromadnej dopravy osôb

11. marca 2020, jhpi, Spoločnosť

Prostriedky hromadnej dopravy osôb sú prostriedkami hromadného šírenia nákazy.

 

Obmedzte prostriedky hromadnej dopravy osôb, a vyzvite tých, ktorí sa musia dopravovať, aby sa dopravovali osobnými vozidlami.

 

Vedci podrobili skúmaniu okrem iného prípad z 22. januára, kedy cestujúci, ktorý bol nakazený koronavírusom, preniesol počas štvorhodinovej cesty v diaľkovom medzimestskom autobuse nákazu na ďalších siedmich cestujúcich. Pasažier, ktorý už do autobusu nastúpil s koronavírusom, ani cestujúci, ktorí sa počas cesty od neho nakazili, nemali na tvári ochranné rúška.

Alarmujúce sú však iné zistenia čínskych vedcov, ku ktorým sa mohli dopracovať aj vďaka podrobného záznamu diania v autobuse – keďže diaľkové autobusy v Číne sú nonstop monitorované bezpečnostnými kamerami. Cestujúci, ktorý do autobusu nákazu priniesol, sa s nikým nerozprával, ani neprejavoval žiadne znaky nákazy či iného ochorenia, o ktorom v tom čase ani sám nevedel.

Koronavírusom pritom muž sediaci v predposlednom rade sedadiel nakazil nielen ľudí sediacich v jeho blízkosti, ale aj tých, ktorí sedeli až o šesť radov sedadiel pred ním. Navyše, koronavírus zotrval vo vzduchu aj po tom, ako jeho šíriteľ z autobusu už vystúpil.