Koronavírus – čo nám už zasa nedocvaklo

25. marca 2020, jhpi, Spoločnosť

Keď niektorí vrátane mňa v januári upozorňovali na to kam vedú dáta o nákaze v Číne, boli spravidla odpoveďami repliky o tom, že “je to vírus USA proti Číňanom”, že “sme pripravení”, že “nám sa nič nestane”. Dnes už tieto „múdrosti“ zanikli. Znamená to, že sme snáď múdrejší?

Opak je pravdou.

Znova dáta niečo celkom jasne ukazujú a znova sú tieto informácie ignorované. Ako vtedy, tak aj teraz.

Hlavný problém je geometrický rast

Momentálne sme v miernej fáze rastu počtu infikovaných. Aby sme sa dostali do strmej fázy, kedy môže ísť o denný nárast v desaťtisícoch až státisícoch stačí jediné – dodržať terajší rast.


To je povaha geometrického rastu.

Vnímam ako si ľudia myslia že sa to zrazu zastaví ako v Číne. Netušia prečo by sa tak malo stať, asi si myslia, že vírus zastaví prázdne tliachanie.

Nezastaví. Na zastavenie vírusu sú potrebné drastické opatrenia, alebo hi-tech funkčná technológia. Súčasné opatrenia majú ďaleko od drastických opatrení, a my tu nedokážeme kvôli „demokratom“ využiť ani mobilné metadáta.

Lebo hlúposť.

Je smutné ako titulok prekvapene píše že “V Taliansku bolo neuveriteľných 800 úmrtí za deň”. No – o mesiac ich za deň môže byť desaťtisíce / státisíce.

A čo riešia hlupáci v parlamente? Tliachajú o porušovaní práv užívateľov mobilov! Pretože nepochopili v januári nič o tom čo hovorili dáta o vývoji epidémie v Číne a už zasa netušia nič ani teraz o vývoji pandémie v Európe. 

 

Dôsledkom tejto hlúposti a prázdneho bezduchého tliachania budú nielen vyššie straty na životoch, ale aj strata kontroly a omnoho vyššie ekonomické škody.

Hanbím sa za hlupákov v parlamente, ktorí miesto maximalizácie opatrení v krízovej situácii tliachajú nepodstatné hlúposti.

 

Budú mať na rukách krv občanov Slovenska.