Nová – neznáma – fáza vývoja pandémie

29. apríla 2020, jhpi, Spoločnosť

Po mesiacoch spočiatku veľmi znepokojivého vývoja pandémie v Európe, kedy prichádzali desivé obrázky z Talianska, a Merkelová oznamovala 60 percentné nakazenie Nemecka dochádza k útlmu vývoja.

 

Graf štátov V4 vyzerá pekne:

Zdroj: http://datax.epizy.com/

 

Hlavným problémom je, že Európa nevie, čím je tento útlm daný.

Či postupným premorením obyvateľstva, ktorému sa neovládateľné liberálne demokracie ťažko vyhnú, alebo karanténnymi opatreniami – ktoré rovnako značná časť spoločnosti uplatnila.

 

Preto viaceré krajiny pristupujú k pokusu zistiť stav premorenia spoločnosti, čo je úplným základom pre ďalší postup. Jedna z menších krajín EÚ sa rozhodla pre úplné otestovanie spoločnosti.

 

Aj toto zistenie je problematické. Ako ukazujú prvé výsledky čiastočného zisťovania tohto stavu v ČR, zisťovanie protilátok ako indikátora že človek prekonal ochorenie nemusí na túto otázku vôbec odpovedať. Ako tvrdia odborníci ČR, aj človek ktorý ochorenie prekonal nemusí vykazovať prítomnosť protilátok IgG/IgM. Na toto zistenie by bolo – podľa odborníkov v ČR – potrebné zisťovať bunkovú imunitu. V tejto chvíli nie je známe, či takéto testovanie je v silách západnej demokracie možné, prinajmenšom v dohľadnom čase. Aj tie jednoduché testy nám vyrábajú číňania.

 

Vyzerá to, že “vyspelé západné demokracie” majú k dispozícii len to najprostejšie riešenie – jednoducho uvoľniť opatrenia a sledovať čo sa stane. WHO upozorňuje na riziká príliš rýchleho odstraňovania opatrení.

 

Väčšina výziev na rýchle otvorenie spoločnosti a pocit víťazstva je založená na neschopnosti uvedomiť si, že útlm môže byť spôsobený súčasnými opatreniami – nech už to je akokoľvek ľahko pochopiteľné. Nenadarmo si Nicholas Taleb v Čiernej labuti robí z vedcov srandu a robí z nich hlupákov, pretože hlúposť nie je doménou len nevzdelancov – šíri sa ako koronavírus – je v každej vrstve – ako som si včera čítal nejaký FB status slovenského odborníka, o ľudoch z kategórie Sulík už vôbec nehovoriac – to sú sociopatickí extrémisti. To samozrejme neplatí všeobecne – mnoho ľudí je úctyhodne rozumných. Akurát sa strácajú v dave tých ostatných.

 

Čaká nás zaujímavá doba.