Založ si blog

O pečení buchiet

Kde bolo tam bolo, žila v malebnej dedinke v údolí hôr, v skromnej chalúpke stará mať s vnučkou Maruškou. Jedného dňa sa Maruške zažiadalo skvelých buchiet od starej matere, a chcela sa aj priučiť ako sa také výborné buchty pečú. Vľúdna stará mať pristala na prosbu Marušky a začali robiť buchty. 

Pripravili si všetky tie dobré poctivé veci, múku, maslo, soľ, cukor aj poctivý slivkový lekvár. Urobili kvások, cesto. Keď bolo cesto skoro hotové, vraví stará mať Maruške: 

“Ej zabudla som ešte niečo pridať – aby bolo cesto krásne biele.

Nože zájdi do komory a prines mi za hrsť oxidu titaničitého, pridáme ho do cesta, aby sa cesto pekne vybielilo!”

 

I vybrala sa Maruška do komory a priniesla presne za hrsť oxidu titaničitého. A cesto ním krásne vybielili.

 

??? “WTF? Oxid titaničitý, že dávala stará mater do buchát?” – si povie pozorný a veci znalý čitateľ. “To bude nejaký hoax, dezinformácia, dezolátstvo!”

 

A má pravdu. Staré matere oxid titaničitý do ich úžasných buchiet skutočne nedávali.

 

Dávame ho do buchiet teraz.

 

Úrad verejného zdravotníctva v týchto dňoch zverejnil informáciu, že prísada E171 – oxid titaničitý – sa stala zakázanou prísadou:

“Oxid titaničitý sa používa na dodanie bielej farby mnohým potravinám od žuvačiek, cukroviniek, pečiva, sendvičových nátierok až po polievky, omáčky, šalátové dresingy a výživové doplnky.”

 

Ďalej sa píše:

“EK svoj návrh založila na vedeckom stanovisku Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý dospel k záveru, že používanie oxidu titaničitého ako prídavnej látky v potravinách nemožno ďalej považovať za bezpečné, a to najmä preto, že nemožno vylúčiť jeho genotoxické účinky. Vzhľadom na nemožnosť stanoviť obmedzenú dávku, ktorú možno považovať za bezpečnú, EFSA rozhodol, že používanie oxidu titaničitého v potravinách sa už nebude považovať za bezpečné. ”

 

Zdroj: https://www.ruvzba.sk/aktuality/oxid_titanicity_potraviny.pdf

 

Tak.

 

Teraz vyvstáva otázka, ktorú “múdru” hlavu vôbec napadlo, že žuvačky, cukrovinky, pečivo atď. treba vybieliť? Ako môže niekoho napadnúť taká sprostosť?

Nie je podstatné, že doteraz taká prísada nebola zakázaná alebo mala stanovené maximálne množstvo v potravine. Podstatné je zbytočné pridávanie chemikálií do potravín všeobecne. Pre farbu, pre krásu, pre lákavosť na pultoch, pre lepší podnikateľský výsledok založený na falošnom až podvodnom chemickom skrášľovaní potraviny.

 

A to je len jedna zo “skvelých” prísad, ktorými nás častujú podnikatelia vo svojich výrobkoch.

 

Ďalšou je napríklad skvelá prísada E250 Dusitan sodný.

 

Všimnite si znak lebky a mŕtvej ryby. Ideálna prísada do každého mäsového výrobku.

 

Ako napísať kľúčovú myšlienku.

Vidím to okolo seba neustále – ako podnikateľ urobí čokoľvek pre svoj zisk či zníženie nákladov – kľudne vám dá do jedla či lieku jed – aby cesto vyzeralo belšie a lepšie sa predávalo, alebo aby mäso vydržalo v regáloch mesiace.

 

Bolo by dobre, keby si toto začali ľudia uvedomovať. A vôbec nejde len o oxid titaničitý či dusitan sodný.

Položil som odborníkovi Čekanovi tieto 3 otázky. Do hodiny ma na FB zrušil

29.06.2021

V jednom médiu som videl rozhovor s p. Čekanom, kde evangelizoval očkovanie a popisoval, ako ide do detailov a vie vysvetliť ľuďom prečo sa dať očkovať. Ako človek s otvorenou mysľou som si teda chcel nechať vysvetliť niektoré nezrovnalosti, a u koho iného ako u odborníka s hlbokými znalosťami, ktorý má argumenty. 1. Prvá otázka sa týkala vakcíny od Astry [...]

Za čo Matovič minul miliardu

20.05.2021

Príbeh starý týždeň, zo života Zdravotná sestra, ktorá robí odbery v “MOM”-ke. Keďže tam pracuje tam sa testuje aj ona sama – zrejme pravidlá. Nejako jej nebolo dobre, chytila nejakú virózu, tak sa teda – ako vždy – pretestuje AG testom. Negatívny. No tak dobre bude to nejaká angínka, alebo nejaká stará dobrá poctivá chrípka. Ide s tým [...]

Jahody 10 eur, hrach 10 eur, mango 4 eurá, . . . podnikatelia zošaleli

19.05.2021

Podnikateľom otrnulo, a povedali si, že si všetko rýchlo vynahradia A tak nachádzam v obchodoch šialené ceny ktoré pripomínajú 100% zdraženie. Domáce jahody z nejakej pribratislavskej firmy. A čo dovolenka na Slovensku? Kto si všimol, že cena dovolenky na Slovensku v nejakom starom zaprdenom zariadení stojí toľko, čo dovolenka v zahraničí pri mori? Pritom [...]

zosuv svahu, klokočina, nitra

Na nitrianskom sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

23.04.2024 16:30

Podľa predbežných informácií bol zosuv spôsobený haváriou na vodovodnej prípojke alebo vodovodnom potrubí.

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

nehoda tragická

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29, aktualizované: 16:13

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane dvoch pozemných ambulancií ZZS a záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

jhpi

...budúcnosť už nie je čo bývala...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 375378x
Priemerná čítanosť článkov: 5440x

Autor blogu