Založ si blog

Koronavírus v EÚ, ARIMA model

Aktualizácia k 5.5.2020

Parlamentné voľby naše mysle nasmerovali na politické strany, a Slovensko zatiaľ má to „šťastie“ nemať nakazeného obyvateľa.

Slovo šťastie je v úvodzovkách, pretože vzhľadom na to ako tu funguje zdravotníctvo a spoločnosť, pôjde u nás nakoniec skôr o model Talianska, kedy sa zistí až masívnejšia nákaza.

Zaujalo ma video v médiách, kde sa mamička sťažuje, že vraj jej dieťa by malo podľa vyjadrenia školy ostať doma 14 dní hoci v Rakúsku navštívilo oblasť ktorá nemá nakazeného človeka.

A tieto mamičky sa na Facebooku vyheatovali až tak, že sa jedna z nich dostala do TV médií, aby tam zasiala informáciu o zbytočnosti defenzívnych opatrení, ktorú založila na príslušnosti k Facebookovej skupine a neznalosti.

Ministerstvo školstva hneď, aby nepobúrilo Facebookove mamičky – lebo to už kde by sme boli – naštvať Facebookove tety – ihneď reagovalo že neuvádzalo hranice ale oblasti.

 

Je žiaľ štandardom, že doteraz nebolo pochopené nasledovné:

Hlavným problémom koronavírusu je, že až 14 dní sa nemusia prejaviť príznaky ale dotyčný je celý čas nakazený a nákazlivý – roznáša nákazu.

Preto meranie teploty je nevypovedajúce, a teoreticky aj všetci tí s ktorými onen študent lyžoval mohli byť nakazení.

Ďalej, o tých študentov ani tak nejde. Z dát je zrejmé, že mladí ľudia túto nákazu zvládajú ľahko. Horšie to môže byť s vami, Facebookova mamička, keď vaše dieťa prenesie nákazu na vás alebo vášho rodiča.

Mimochodom, z mojich pozorovaní, na pokyn ministerstva že študenti ktorí boli v Taliansku a pod. – v oblastiach s nákazou – v tejto krajine každý s….. Lebo u nás je to tak.

Vzhľadom k tomu ako funguje Slovensko, už mali byť zavreté všetky školy – čím by sa prerušil aspoň prenos nemoci z rodiča a starého rodiča z jedného dieťaťa na rodiča a starého rodiča iného dieťaťa.

Ale to je príliš abstraktná úvaha, že takéto prenosy nemoci práve školy podporujú.

 

Teraz k faktom.

Dáta pre EÚ k dňu 5.3.2020 zo stránky WHO:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Poznamenávam, že tieto dáta sú logicky neúplné, neobsahujú ľudí ktorým sa ešte neprejavili príznaky, ktoré sa môžu prejaviť v rozsahu 1 – 14 dní – dovtedy taký človek šíri nákazu.

 

 

Štatistická metóda predpovede časových radov – ARIMA

https://en.wikipedia.org/wiki/Autoregressive_integrated_moving_average

Graf vývoja nákazy na základe postupne pridávaných dát na stránkach WHO:

 

 

Aktualizované dáta (červená čiara) je miernejšia – čo je dobrá správa.

Je to dané tým, že väčšia vzorka dáva presnejší výsledok, a takisto sú v nej zahrnuté opatrenia a zmeny správania spoločnosti.

 

EÚ sa v súčasnosti nachádza v stave mierneho nábehu geometrického rastu – po ktorom nasleduje geometrický rast.

EÚ nekoná, a ľudia si myslia, že ten vírus si povie, že „no dobre, dám si veget“. Nepovie. Bude sa šíriť ak má priestor.

Nákaza v Číne neustupuje preto, že vírus si povedal že „no dobre, dám si už veget“ ale preto, že Čína urobila drastické opatrenia ktorými zabránila šíreniu vírusu – pre ochranu svojich obyvateľov a proti ekonomickým záujmom, pretože v Číne chápu, že keď si nenechajú  vymrieť príliš mnoho ľudí, bude mať zasa kto tvoriť podnikateľský zisk.

O tom, že riešením je radikálne preseknutie ciest šírenia vírusu hovoril aj v našich médiách epidemiológ. Ten sa ale do TV médií nedostal, rady epidemiológov zapadajú v ostatných mediálnych smetiach.

Vyššiu mediálnu prieraznosť má Facebooková teta.

Tu sa žiadne cesty šírenia nepresekávajú. Ľudia si labzujú ako chcú a kde chcú, ignorujú si čo chcú. Úrady neinformujú – keď tak nejakými textami na stránkach na ktoré nikdy nikto nechodí. Aby sa nedalo povedať, že úrad nič neurobil.

Zodpovední riešia hlavne „nešíriť paniku“. A de facto odporúčajú cestovanie do problémových krajín, pretože výrok „Zvážte cestovanie do….“ je podporným výrokom pre cestovanie.

Analýza dát naznačuje geometrický rast nákazy. Ale účinné opatrenie nevidno.

O pečení buchiet

20.02.2022

Kde bolo tam bolo, žila v malebnej dedinke v údolí hôr, v skromnej chalúpke stará mať s vnučkou Maruškou. Jedného dňa sa Maruške zažiadalo skvelých buchiet od starej matere, a chcela sa aj priučiť ako sa také výborné buchty pečú. Vľúdna stará mať pristala na prosbu Marušky a začali robiť buchty. Pripravili si všetky tie dobré poctivé veci, múku, maslo, soľ, [...]

Položil som odborníkovi Čekanovi tieto 3 otázky. Do hodiny ma na FB zrušil

29.06.2021

V jednom médiu som videl rozhovor s p. Čekanom, kde evangelizoval očkovanie a popisoval, ako ide do detailov a vie vysvetliť ľuďom prečo sa dať očkovať. Ako človek s otvorenou mysľou som si teda chcel nechať vysvetliť niektoré nezrovnalosti, a u koho iného ako u odborníka s hlbokými znalosťami, ktorý má argumenty. 1. Prvá otázka sa týkala vakcíny od Astry [...]

Za čo Matovič minul miliardu

20.05.2021

Príbeh starý týždeň, zo života Zdravotná sestra, ktorá robí odbery v “MOM”-ke. Keďže tam pracuje tam sa testuje aj ona sama – zrejme pravidlá. Nejako jej nebolo dobre, chytila nejakú virózu, tak sa teda – ako vždy – pretestuje AG testom. Negatívny. No tak dobre bude to nejaká angínka, alebo nejaká stará dobrá poctivá chrípka. Ide s tým [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

jhpi

...budúcnosť už nie je čo bývala...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 375001x
Priemerná čítanosť článkov: 5435x

Autor blogu