Založ si blog

Koronavírus a školstvo

Je fascinujúce, ako je školstvo napriek častým mediálnym správam o množstve šikovných ľudí pasívne.

Vyzerá to, že celý školský stav je mimo, že nevie nič o tom čo sa v oblasti epidémie koronavírusu deje, nemá plány, nemá nápady, nemá snahu.

 

Je možné, že táto epidémia má úmrtnosť “len” 2-3% takže nám poniektorým “len” pomrú rodičia či starí rodičia – takže – tak potichúčky – “môžeme na to dlabať” – hlavne neohroziť biznis.

 

Poznámka – vyššie uvedenú vetu som vo verbálnych a neverbálnych prejavoch odpozoroval od mnohých ľudí – ja osobne ju považujem za neprijateľnú a hraničiacu s fašistickým prístupom.

 

Ide o to, že školy sú miestom, kde sa pravidelne stretávajú deti. Deti sú síce voči tejto nákaze odolné, ale stávajú sa prenášačmi. Ocino príde z Talianska, nakazí deti, deti nakazia iné deti v škole a tie do donesú domov – rodičom, starým rodičom. (Pochopiteľne, nikto nebude tušiť, kto bol v Taliansku s malou hyperbolou – ani kto sa napratal surovými netopiermi, čo bude pre slovenského lekára – ktorý má dôsledne zvažovať cestovateľskú anamnézu – znamenať, že nakazený nemá „cestovateľskú anamnézu“ a pošle ho domov. Verejnou dopravou.)

 

Zdá sa, že vyššie uvedený holý fakt je už príliš komplikovaný nielen pre lekára (ktorý stále rozpráva o tom ako nákaza vznikla vo Wu-Chane na trhu s rybami, a treba zisťovať kto bol vo Wu-Chane alebo na trhu s rybami a nejesť surové netopiere), ale že táto úroveň abstrakcie je nedostupná aj pre slovenských učiteľov. (Naopak, povšimol som si zvýšenie školských ponúk na hromadné akcie, ktoré v tomto období môžu byť zľavnené a tak školstvo láduje školákov na hromadné podujatia aby si mohli čo najviac poodovzdávať svoje nákazy.)

 

Dnes už je jedno, kto bol v Číne alebo Taliansku. Po prázdninách sa mnohí vrátili z Talianska a mnohí si odležali či neodležali svoju nákazu doma, vybehli aj počas nemoci na mnohé miesta kde sa stretli s mnohými ľuďmi – že, pán premiér? O Wu-Chane to už dávno nie je. A moc už ani o Taliansku.

 

To podstatné je, že každé zabránenie prenosu chrípky z človeka na človeka znižuje potenciál geometrického rastu nákazy.

 

Že tento koronavírus má nízku nebezpečnosť, tak čo sa plašiť?

No tak to ste nepochopili podstatu. Nedostali ste sa z povrchu.

 

Podľa epidemiológa z článku uvedeného aj v tomto médiu sú (alebo v nedávnej dobe boli) na Slovensku dve ložiská nákazy vtáčej chrípky s predpokladanou mortalitou 50-100%. Akurát sa ešte nešíri zo zvieraťa na človeka. Vírusy ale neustále mutujú – taká je ich nátura, a pravdepodobnosť že sa môže objaviť vírus s vyššou nebezpečnosťou – je vyššia ako 0. Sme v globálnom svete kde sa nákaza dá preniesť na opačnú stranu Zeme do 24 hodín.

 

Takže hlavná otázka pre školstvo je:

Ako je možné, že školstvo už neprešlo na vopred pripravený plán zabezpečenia výuky z domovov? Máme Internet, Skype, maily, hromadné komunikácie cez tieto nástroje. Školstvo malo mať dávno pripravené a odladené tieto nástroje, preškolených učiteľov, poučených žiakov.

 

Budem hádať – že by preto, lebo školstvo žiadny taký plán a systém vypracovaný nemá?

 

To ozaj – pri tej neustále deklarovanej múdrosti – nás musí vždy všetko zastihnúť nepripravených?

Záver: Pripravte si systém pre výuku na diaľku, cez internet a uplatnite ho počas chrípkových období. Môže to zachrániť mnoho ľudí.

O pečení buchiet

20.02.2022

Kde bolo tam bolo, žila v malebnej dedinke v údolí hôr, v skromnej chalúpke stará mať s vnučkou Maruškou. Jedného dňa sa Maruške zažiadalo skvelých buchiet od starej matere, a chcela sa aj priučiť ako sa také výborné buchty pečú. Vľúdna stará mať pristala na prosbu Marušky a začali robiť buchty. Pripravili si všetky tie dobré poctivé veci, múku, maslo, soľ, [...]

Položil som odborníkovi Čekanovi tieto 3 otázky. Do hodiny ma na FB zrušil

29.06.2021

V jednom médiu som videl rozhovor s p. Čekanom, kde evangelizoval očkovanie a popisoval, ako ide do detailov a vie vysvetliť ľuďom prečo sa dať očkovať. Ako človek s otvorenou mysľou som si teda chcel nechať vysvetliť niektoré nezrovnalosti, a u koho iného ako u odborníka s hlbokými znalosťami, ktorý má argumenty. 1. Prvá otázka sa týkala vakcíny od Astry [...]

Za čo Matovič minul miliardu

20.05.2021

Príbeh starý týždeň, zo života Zdravotná sestra, ktorá robí odbery v “MOM”-ke. Keďže tam pracuje tam sa testuje aj ona sama – zrejme pravidlá. Nejako jej nebolo dobre, chytila nejakú virózu, tak sa teda – ako vždy – pretestuje AG testom. Negatívny. No tak dobre bude to nejaká angínka, alebo nejaká stará dobrá poctivá chrípka. Ide s tým [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

jhpi

...budúcnosť už nie je čo bývala...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 375705x
Priemerná čítanosť článkov: 5445x

Autor blogu