Založ si blog

Coronavirs 2019-nCov – odhad vývoja pre Slovensko

Každý, kto vie čo znamená slovo trend, a vidí dáta na

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html?fbclid=IwAR0QD2Zym34fN5qWNyuD5c1x0hMGKQWrNiY-nXIQ-hfWgQpJ2DJIOWmzIlU#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

si vie ľahko domyslieť čo ten trend znamená, a ak pozná aspoň Excel funkciu TREND si aj nahrubo spočítať kam ten trend vedie.

O SARS som nepísal nič, lebo nebolo o čom.

Teraz je situácia iná. Došlo k zásadnému rozdielu. Zatiaľ čo SARS bol nákazlivý až po prepuknutí príznakov ako je horúčka, Coronavirs 2019-nCov je nákazlivý 1 až 14 dní pred prepuknutím príznakov. To je dôvod, prečo sa nedá šírenie vírusu zastaviť na bránach letísk, staníc – nakazený človek môže až 14 dní šíriť vírus než sa príde na to že je nakazený.

 

 

 

Trend si už všimla aj svetová zdravotnícka organizácia a vyhlásila globálny stav núdze, včera 30. 1. 2020. Správa už na druhý deň zapadla v hromade balastu.

Teraz pár faktov

  • Trend vývoja sa denne zvyšuje koeficientom v rozsahu 1.2 až 1.5. To znamená že ak je nakazených 1000 ľudí, ďalší deň ich bude 1200 až 1500 (200 až 500 nových prípadov)
  • Prvé obete vírusu v Číne skončili smrťou. Rozdiel je v tom, že nedostali zdravotnú starostlivosť, alebo ju dostali neskoro a/lebo nedostatočne
  • USA a Austrália presunula svojich občanov z Číny, ale tak, že ich najskôr umiestnila na 14 dní do karantény – ako káže rozum.
  • Slovenskí občania – z včerajších správ – ak boli nakazení – s príznakmi z Číny pricestovali cez Frankfurt, kde ich naládovali do lietadla kde mohli šíriť nákazu, a tí ju potom šírili na Slovensku spolu s tými ktorých nakazili vo svojom okolí. Ak boli nakazení, nakazili množstvo Slovákov – koľkých to sa dozvieme do 14 dní. To je Slovensko / Európske riešenie. Karanténa? Rozum? Kdeže.
  • Niektoré krajiny (Rusko, USA a iné) pracujú na vývoji lieku. Odhad dostupnosti lieku pre verejnosť je až v budúcom roku. Až bude liek dostupný všade, až potom aj na Slovensku.
  • Na vyššie spomenutej stránke s dátami o vývoji nákazy sa koeficient nárastu počtu nakazených pohybuje medzi 1,2 až po 1.5. Nižšie je graf vývoja nákazy po jednotlivých dňoch začínajúci pri dvoch nakazených Slovákoch, ktorí než sa im prejavia príznaky nakazia množstvo ďalších ľudí, s použitím optimistického koeficientu 1.3:

Liečba na Slovensku

Slovenskí lekári a zdravotnícke zariadenia sú nepripravené, neinformované, je ich málo.

Nápor nebudú zvládať, nezvládajú ho ani mimo globálnej krízy.

Povedali by ste si že Číňania sú zaostalí. Zatiaľ čo tam sú ľudia schopní a ochotní nosiť aspoň rúšky na ústa, na Slovensku to nie je možné. Prečo? Rúšky u nás v lekárňach NEMAJÚ. Mimochodom, účinnosť rúšky klesá s každým výdychom a musia sa meniť minimálne denne. Podľa miestneho diskutéra po 2-4 hodinách.

Premiér bol aj na letisku a vyriešil tam úplné nič – nemal čo vyriešiť – nemáme nástroj ako zistiť že človek je nakazený – kým sa neprejavia príznaky. Izrael zakázal prílet lietadiel z Číny.

Číňania  si za týždeň postavia nemocnicu, sú schopní uzatvoriť mestá – to je výhoda diktatúry. My tú možnosť nemáme.

Slovenské zdravotníctvo je preťažené, nevýkonné, neschopné aj mimo globálnej krízy. Aj dnes nemáme niektoré lieky a liečby ktoré majú okolité krajiny. Nebude to inak ani v prípade liečby globálnej nákazy.

Slovenský / európsky prístup sa zameriava hlavne na “nešírenie paniky“. To je v poriadku ak dáta trendu ukazujú že nie je dôvod na paniku. Ak to tak nie je, je panika nástrojom ako zmeniť zaužívané stereotypy a radikálnejšie niečo zmeniť v záujme prežitia.

 

Na rozdiel od iných krajín sa Slovák nebude môcť spoľahnúť na zdravotníctvo a to či prežije bude záležať len na tom, ako si s nákazou poradí jeho imunita. Slovenský lekár poskytne len  formálnu liečbu – „niečo mu predpíšem aby som bol krytý“.

Ďalšie postrehy

  • Keďže biznis musí fičať (Šichtařová a reči o tom ako biznis utrpí ) za každých okolností a ekonomické parametre sú modla, budú sa potrebné opatrenia k obmedzeniu šírenia nákazy odsúvať až do doby kedy budú prakticky zbytočné. Dôsledkom bude ešte vyšší prepad ekonomických parametrov.
  • Európska únia je ako vždy neschopná, čuší
  • Až okolité krajiny prídu s opatreniami na uzatvorenie škôl, divadiel, pracovísk, hromadných stretnutí ľudí – pridá sa s malým oneskorením aj Slovensko – to je zatiaľ jediné pozitívum, že vieme prijať opatrenie aké bolo prijate v okolí. Negatívom je, že malo prísť už včera – potom už bude neskoro
  • Predvolebne témy koncom februára už budú o niečom celkom inom ako o Ficovi, voľby sa možno posunú, situácia ovplyvní volebnú účasť

Aké opatrenia by sa mali prijať

 

  • Už teraz vyhlásiť v školách chrípkové prázdniny. Úkolovať deti elektronicky. Darmo – síce žiadne dieťa nebolo v Číne, ale z Číny sa vrátil strýko, priniesol darčeky, je nakazený, nemá ešte príznaky a roznáša nákazu. Aj na deti a tie prenesú nákazu na ostatné deti v škole, a tie ju prenesú na rodičov. Aj na dôchodcov, tí ju roznesú v čakárni praktického lekára – medzi ľudí spomedzi ktorých nikto nebol v Číne a nespĺňa tzv. „znaky“ typu „bol v Číne“.
  • Pracujúcich poslať na homework všade, kde to je možné
  • Oficiálne vyzvať ľudí aby obmedzili pohyb na verejnosti
  • Systematicky redukovať všetky kontakty ľudí ktoré nie sú nutné – aj tak sa ich ostane dosť
  • Pripravovať sa v zdravotníckych zariadeniach na nápor nakazených
  • Edukovať lekárov aby vedeli čo majú robiť, aby Slováci zasa nevyhrali prvé miesto v úmrtnosti
  • Komunikovať s organizáciami a štátmi ktoré majú alebo vyvíjajú liek aby Slováci neboli poslední ktorí sa k nemu dostanú
  • Naplánovať núdzové zásobovanie pre prípad, že tu nastane situácia aká je dnes v Číne

 

Veľmi rád by som sa mýlil v závažnosti toho, čo sa v súvislosti s touto nákazou deje.

O pečení buchiet

20.02.2022

Kde bolo tam bolo, žila v malebnej dedinke v údolí hôr, v skromnej chalúpke stará mať s vnučkou Maruškou. Jedného dňa sa Maruške zažiadalo skvelých buchiet od starej matere, a chcela sa aj priučiť ako sa také výborné buchty pečú. Vľúdna stará mať pristala na prosbu Marušky a začali robiť buchty. Pripravili si všetky tie dobré poctivé veci, múku, maslo, soľ, [...]

Položil som odborníkovi Čekanovi tieto 3 otázky. Do hodiny ma na FB zrušil

29.06.2021

V jednom médiu som videl rozhovor s p. Čekanom, kde evangelizoval očkovanie a popisoval, ako ide do detailov a vie vysvetliť ľuďom prečo sa dať očkovať. Ako človek s otvorenou mysľou som si teda chcel nechať vysvetliť niektoré nezrovnalosti, a u koho iného ako u odborníka s hlbokými znalosťami, ktorý má argumenty. 1. Prvá otázka sa týkala vakcíny od Astry [...]

Za čo Matovič minul miliardu

20.05.2021

Príbeh starý týždeň, zo života Zdravotná sestra, ktorá robí odbery v “MOM”-ke. Keďže tam pracuje tam sa testuje aj ona sama – zrejme pravidlá. Nejako jej nebolo dobre, chytila nejakú virózu, tak sa teda – ako vždy – pretestuje AG testom. Negatívny. No tak dobre bude to nejaká angínka, alebo nejaká stará dobrá poctivá chrípka. Ide s tým [...]

František Oľha, Jozef Božik

Prešov chystá úsporné opatrenia, v rozpočte eviduje výpadok 10 miliónov eur

18.04.2024 17:24

Budú sa týkať najmä prevádzky mestského úradu a obmedzenia prác, ktoré boli naplánované v rámci údržby budovy. Rovnako sa nebudú opravovať ani mosty.

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

jhpi

...budúcnosť už nie je čo bývala...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 375242x
Priemerná čítanosť článkov: 5438x

Autor blogu