Založ si blog

Koronavírus – o dynamike rastu

Ďakujem za každý deň v ktorom sa neobjaví informácia o prvej nákaze nového koronavírusu na Slovensku.

 

To najlepšie čo sa môže stať je to, že k rozšíreniu vírusu na Slovensku dôjde až na konci alebo po konci chrípkového obdobia, kedy Slnko začne sterilizovať vírusy v ovzduší. To je totiž jediná globálna sila, ktorá má šancu s tým niečo urobiť.

Všetko ostatné hrá proti:

  • Biznis musí fičať, aj keď sa bude umierať. Nikto nezabráni podnikateľom loziť do Číny a rôznych iných krajín s nákazou. Proste to sem bude zavlečené, je to len otázka času
  • Zľahčovanie situácie hordami paranojikov ktorí tvrdia že
    • vymysleli to Amíci proti Číňanom (liek existuje a vírus útočí len na Číňanov)
    • vymysleli to Japonci proti Číňanom (liek existuje a vírus útočí len na Číňanov)
    • vymysleli to Rusi proti Číňanom (liek existuje a vírus útočí len na Číňanov)
    • už sme tu mali nákazy a my sme proste takí odolní že žiadna mutácia vírusu nám neublíži
  • Príprava Slovenska je skôr smiešna, Bratislava má napr. pripravených 48 lôžok
  • Dokonca aj WHO úplne neodôvodnene a totálne proti trendom v dátach a matematike naznačuje ústup nákazy, pričom dáta ukazujú, že opak je pravdou
  • Čína dokáže urobiť radikálne opatrenia, v demokracii to nie je také jednoduché

 

Tieto faktory otupujú obozretnosť a ostražitosť v tejto situácii.

Čo je ale najhoršie je neznalosť matematiky a trendu ktorý naznačujú dáta.

Vedeli ste, akú hrúbku dosiahne preložený papier s hrúbkou 0,1mm ako ho preložíte 51 krát?

Bude mať hrúbku väčšiu než je vzdialenosť medzi Zemou a Slnkom.

Sprostosť! Veď papier má 0,1mm! Áno, sprostosť ak ste mali z matematiky štvorku.

Aká je analógia so súčasnou vírusovou nákazou?

51 sú dni od prvej nákazy, preloženie papiera znamená že jeden nakazený nakazí len JEDNOHO človeka, než sa u neho prejavia príznaky, pôjde do karantény a nikoho ďalšieho nenakazí.

Prvé výskyty sú mierne. Najskôr jeden nakazený. Potom dvaja, nasleduje: 4, 8, 16, 32 – stále málo. Ale ďalší deň 64, a ďalší deň 128, a následne 256, 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16384.

Po 14 dňoch. A potom to začne byť zaujímavé: 32 768, 65 536, 131 072, 262 144, 524 288, 1 048 576, 2 097 152, 4 194 304, 8 388 608.

Taká je matematika, v prípade, že nakazený človek nakazí len jedného ďalšieho. Po 23 dňoch by mohli byť nakazení všetci Slováci.

Samozrejme, táto dynamika je v realite komplikovanejšia a iste by sa odlišovala od prostej mocniny 2. Od istej fázy sa zmení správanie ľudí a obmedzia stretávanie. Otázka bude či to bude dostatočne včas.

Teraz zachytili na Slovensku Číňanku, ktorá prišla z Číny pred mesiacom, a mesiac tu lozila po vonku, než prišla do nemocnice. Ak je nakazená skutočne nakazila len jednu osobu? Alebo 20 ľudí? Ak je počiatočný stav 20 dynamika nákazy sa radikálne urýchli.

 

Každé opatrenie ktoré obmedzuje kontakty medzi ľuďmi má vplyv na obmedzenie šírenia nákazy.

Čo by skutočne pomohlo je – po zistení prvej nákazy – zmraziť stretávanie ľudí na 14 dní a zatvoriť hranice, a počkať na prejavenie sa nakazených osôb. Takáto sprostosť – ktorá by ale pomohla –  pochopiteľne nie je možná – až som sa ju hanbil napísať, lebo biznis musí fičať vždy a „aj tak to urobili Amíci len na Číňanov“ a „nám sa nič nemôže stať“.

V skutočnosti, keď sa stretnete s človekom ktorý vám odprisahá že nikdy neopustil Slovensko môže byť nakazený. Lebo sa stretol doma so svojim dieťaťom, to sa stretlo v škole s kamarátom, ktorého ocko podnikateľ / cestovateľ sa vrátil z Číny kde sa nakazil. To sa nedá dohľadať, netušíte odkiaľ to môže prísť.

Aj tak apelujem na všetkých aby sa snažili pochopiť dynamiku exponenciálneho rastu, ktorú táto nákaza jednoznačne vykazuje.

Potrebujeme prežiť do konca sezóny, nechať vyvinúť očkovaciu vakcínu a zaočkovať sa do ďalšej sezóny. Aby sme boli pripravení na ďalšiu sezónu.

Pretože virológ na stránkach médií nás ubezpečil, že nemáme proti tomuto vírusu žiadny liek. Je teda lotéria ako sa s nákazou vysporiada naša imunita.

Ak je vyššie uvedené prehnané, len dobre pre nás všetkých.

O pečení buchiet

20.02.2022

Kde bolo tam bolo, žila v malebnej dedinke v údolí hôr, v skromnej chalúpke stará mať s vnučkou Maruškou. Jedného dňa sa Maruške zažiadalo skvelých buchiet od starej matere, a chcela sa aj priučiť ako sa také výborné buchty pečú. Vľúdna stará mať pristala na prosbu Marušky a začali robiť buchty. Pripravili si všetky tie dobré poctivé veci, múku, maslo, soľ, [...]

Položil som odborníkovi Čekanovi tieto 3 otázky. Do hodiny ma na FB zrušil

29.06.2021

V jednom médiu som videl rozhovor s p. Čekanom, kde evangelizoval očkovanie a popisoval, ako ide do detailov a vie vysvetliť ľuďom prečo sa dať očkovať. Ako človek s otvorenou mysľou som si teda chcel nechať vysvetliť niektoré nezrovnalosti, a u koho iného ako u odborníka s hlbokými znalosťami, ktorý má argumenty. 1. Prvá otázka sa týkala vakcíny od Astry [...]

Za čo Matovič minul miliardu

20.05.2021

Príbeh starý týždeň, zo života Zdravotná sestra, ktorá robí odbery v “MOM”-ke. Keďže tam pracuje tam sa testuje aj ona sama – zrejme pravidlá. Nejako jej nebolo dobre, chytila nejakú virózu, tak sa teda – ako vždy – pretestuje AG testom. Negatívny. No tak dobre bude to nejaká angínka, alebo nejaká stará dobrá poctivá chrípka. Ide s tým [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

jhpi

...budúcnosť už nie je čo bývala...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 375455x
Priemerná čítanosť článkov: 5441x

Autor blogu