Založ si blog

Koronavírus na Slovensku – zlyhanie politikov a odborníkov

 

Základným zlyhaním je to, že nikto až na výnimky si nedokáže trocha poodstúpiť a pozrieť sa na trend. Pre strom nevidia, a nechcú vidieť les. Sami sú vystrašení a nerobia opatrenia, lebo sa ich boja robiť a neddôvodnene predpokladajú, že vírus si povie že už nebude nákazlivý. K tomu by ale malo dôjsť až na jar. Nečinnosť a neschopnosť politikov je tak chronickým deja vu, vždy, keď nastal nejaký problém.

 

6. 3. 2020 došlo v EÚ k masívnemu nárastu počtov nakazených. Podkladom sú dáta WHO.

Ako je možné, že tento trend elity nevidia?

 

 

 

 

Recenzia vyjadrení politikov a odborníkov

 

 

Prezidentka Čaputová, premiér Pelegríni a ostatní ktorí vyzývajú k nepodliehaniu panike

Panika je do značnej miery nekontrolovateľná rozumom. Panika je prirodzený mechanizmus mobilizujúci ľudí k zmene zaužitých stereotypov – ktoré teraz treba zmeniť.

Výzva prezidentky NIJAK nerieši hrozivý trend nákazy – netuší kam trend ukazuje.

 

 

Politici a odborníci ktorí vyzývajú k nerobeniu si zásob

Urobenie si zásob v krajine, kde máločo funguje skutočne dobre je prejavom rozumnosti. Prípadné zahodenie nespotrebovaného nikoho nezabije. Obchodníci si namastia vrecká – tiež to nikoho nezabije. Ale to, že nikto z odborníkov ani politikov sa nedokáže pozrieť na trend vývoja a reagovať skutočnými opatrenia môže zabiť mnoho ľudí.

 

 

Titulok novín “Koronavírus je tu. Čo teraz?” a “Slovensko odolávalo nákaze koronavírusom najdlhšie z krajín V4.”  a podobné naivné výroky

Pochopiteľne že koronavírus je tu. A to, že sa u nás ukázal tak neskoro je zlou správou pre túto krajinu. Ukazuje akurát na neschopnosť včasnej identifikácie. V Rakúsku zachytili celú slovenskú rodinu nakazenú koronavírusom. Tá sa nakazená pohybovala aj na Slovensku. Tri slovenské nákazy na záhorí – nákaza od syna, ktorý nakazil otca aj matku, a bol v Taliansku niekedy vo februári. Ale „Slovensko odolávalo najdlhšie“. Titulok znova len reflektuje mentálnu tabula rasa v schopnosti analyzovať a pochopiť trend dát.

 

 

Opatrenie Zákaz výletov žiakov do zahraničia

Je nedostatočné. Nákaza je tu a Slováci netušia v akom rozsahu. Výlety do Talianska mali byť zakázané už dávno, dnes bol čas na zákaz domácich výletov. Zlyhanie zodpovedných.

 

Koronavírusu podľahlo už viac ako 3000 ľudí. Na chrípku však ročne zomrie omnoho viac

Článok šokujúco porovnáva neporovnateľné. Na bežnú chrípku zomrie celosvetovo 400 tisíc ľudí. A má priemernú úmrtnosť 0,1%. Autor článku porovnáva ukončenú sezónu bežnej chrípky so stavom, kde sa nákaza v európe a vo svete len rozbieha – 50 dní do konca chrípkovej sezóny, pritom nárast nákazy je zjavne geometrický a úmrtnosť na koronavírus je cca 2% a viac, čiže koronavírus je najmenej 20x smrteľnejší ako bežná chrípka. Je šokujúce, ako nekompetentne pristupujú aj médiá k tejto situácii. Chrípková sezóna trvá približne do 18 týždňa, sme v 10. týždni. Len úplná nekompetencia umožňuje nespočítať si, kam sa dostane geometrický rozvoj nákazy za 8 týždňov. Ak by som uviedol, aký počet nákaz a úmrtí naznačuje súčasný trend k 1. máju 2020 čo je cca 18. týždeň, mohol by som obvinený zo šírenia poplašnej správy – tak hrozivé číslo to je.

 

Zákaz odletov a príletov z / do Talianska

Neuveriteľne neskoré opatrenie. Taliansko zaznamenalo 6.3. už “len” 20% nárast nákaz a má v karanténe mestá a uzatvrelo školy. Ale Nemecko má denný nárast nákaz o 51%, Francúzsko o 32.8%, Španielsko o 23%. Dnes je aktuálny zákaz letov do ďalších krajín EÚ – všetkých. Odborníci nedotknutí analytickým prístupom a poodstúpením si z pred stromu na ktorým pozerajú kvôli ktorému nevidia les zasa len znova zlyhali.

 

 

Nedostatok rúšok v lekárňach

Rúšky neriešia nič podstatné. Napriek tomu sa míňa mnoho času na túto tému namiesto ťahu na bránku – skutočné opatrenia obmedzujúce výmenu nákazy medzi ľudmi.

 

 

Odborník: “Nemáme k dispozícii očkovaciu látku”

Irelevantné v čase nákazy. O čo ide je prežiť s čo najmenšou ujmou do konca chrípkovej sezóny a dať sa na ďalšiu sezóny – až bude vakcína – očkovať.

 

 

Odborník: “Ľudia by nemali cestovať do oblastí kde sa koronavírus vyskytuje”

Už sa vyskytuje v Európe aj na Slovensku, a ktokoľvek koho stretnete kdekoľvek  môže byť nakazený – vďaka laxnosti a neschopnosti odborníkov pozrieť sa na dáta Číny a urobiť po prvých nákazách v európe skutočné opatrenia – včas.

 

 

Pellegrini: “Ak každý jeden z nás sa bude správať zodpovedne – to je jediná šanca ako môžeme eliminovať riziko nákazy”.

Preložím: “Zlyhali sme a zlyhávame v skutočných opatreniach obmedzujúcich šírenie nákazy a nechávame to na vás. Umývajte si ruky.”

“Každý jeden” sa tu nebude správať rozumne. Na to je tu štát, aby si vynútil opatrenia, aby zabránil stratám spôsobeným tými, ktorí nebudú a nie sú schopní správať sa zodpovedne.

Na zasadnutí krízového štábu všetci sedia ako banda neschopných ľudí s nulovým prospechom riešenia šírenia nákazy.

 

 

Video merania teploty na letisku.

Osoby to vykonávajúce majú síce kvalitnejší respirátor, ale majú nechránené oči. Spojivkový vak v očiach je takisto vstupnou bránou pre nákazu. Nechránené. Ukazuje to zakaždým na “kvalitu” akú vieme na Slovensku dosiahnuť.

 

 

Predpisovanie liekov elektronicky

Môže mať pozitívny vplyv proti šíreniu vírusu – pre tých, ktorí to dokážu využiť. Obávam sa, že ich bude málo.

 

 

Zákaz návštev v nemocniciach a DSS

Môže mať pozitívny vplyv na malý segment obyvateľstva – proti šíreniu vírusu – v nemocniciach a DSS.

 

 

Zváženie návštev športových a kultúrnych podujatí

Toto vyjadrenie je podporou pre ich návštevu. 

 

 

Zastavovanie áut na hraniciach

Má pozitívny vplyv z pohľadu sťažovania cestovania, čo bráni a spomaľuje, prípadne odradzuje od cestovania.

 

Diskusia TA3, 6.3.

Vladimír Krčméry

 

Tento pán hovorí veľmi rozumne a k veci, aj z hľadiska riešení. Ako jeden z mála

  • Pripomína prihlúplemu redaktorovi, na námietku že “to nemôžeme chodiť na koncerty?” že v minulosti boli bežné prísne opatrenia
    • chrípkové prázdniny
    • výnimočný stav pri štrajku anesteziológov
    • a iné
  • Hovorí o dvoch možných scenároch
    • Taliansky – domnievam sa že Slovensko by malo očakávať tento scenár, pretože neurobilo opatrenia skutočne obmedzujúce prenos nákazy
    • Rakúsky – očakáva ho Krčméry ako optimista
  • Hovorí o zodpovednosti mladých, či si vezmú na svedomie zabitie rodiča, starého rodiča. Kľudne áno, lebo ani nie sú informovaní.

 

Elena Prokopová hlavná odborníčka pre pediatriu

  • Odmieta 14 dňové ostatie doma ako neúčinné, lebo či „keď po 14 dňoch stretne suseda ktorý mohol byť nakazený či má zasa ostať doma 14 dní“
    • Znie to rozumne, a predsa je to principiálne nepochopenie situácie. 14 dní nemá ostať (ona a každý okrem najzákladnejších nutných profesií – zdravotníctvo, polícia, zásobovanie) doma kvôli sebe, ale kvôli prerušeniu ciest nákazy a umožní to vyčkať do doby kedy slnko začne likvidovať kvapôčkové infekcie s nižším počtom úmrtí.
    • Ekonomicky minimálne nákladné a pritom systémovo plošné opatrenie je uzavretie škôl a univerzít, inak Slovensko pravdepodobne čaká Taliansky scenár, ktorý sa na okolí nemusí objaviť a Slovensko zasa “vyhrá” najhoršiu cenu. Zavedie sa až bude zbytočné?

Fedor Čiampor

  • V Číne už majú vrchol
    • je to zlá správa pre Európu – dáva Európe falošnú nádej – európania si neuvedomujú, že vrchol a pokles v Číne bol dosiahnutý kvôli drastickým opatreniam Číny, ktoré v Európe nie sú ani zďaleka.

O pečení buchiet

20.02.2022

Kde bolo tam bolo, žila v malebnej dedinke v údolí hôr, v skromnej chalúpke stará mať s vnučkou Maruškou. Jedného dňa sa Maruške zažiadalo skvelých buchiet od starej matere, a chcela sa aj priučiť ako sa také výborné buchty pečú. Vľúdna stará mať pristala na prosbu Marušky a začali robiť buchty. Pripravili si všetky tie dobré poctivé veci, múku, maslo, soľ, [...]

Položil som odborníkovi Čekanovi tieto 3 otázky. Do hodiny ma na FB zrušil

29.06.2021

V jednom médiu som videl rozhovor s p. Čekanom, kde evangelizoval očkovanie a popisoval, ako ide do detailov a vie vysvetliť ľuďom prečo sa dať očkovať. Ako človek s otvorenou mysľou som si teda chcel nechať vysvetliť niektoré nezrovnalosti, a u koho iného ako u odborníka s hlbokými znalosťami, ktorý má argumenty. 1. Prvá otázka sa týkala vakcíny od Astry [...]

Za čo Matovič minul miliardu

20.05.2021

Príbeh starý týždeň, zo života Zdravotná sestra, ktorá robí odbery v “MOM”-ke. Keďže tam pracuje tam sa testuje aj ona sama – zrejme pravidlá. Nejako jej nebolo dobre, chytila nejakú virózu, tak sa teda – ako vždy – pretestuje AG testom. Negatívny. No tak dobre bude to nejaká angínka, alebo nejaká stará dobrá poctivá chrípka. Ide s tým [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

jhpi

...budúcnosť už nie je čo bývala...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 375310x
Priemerná čítanosť článkov: 5439x

Autor blogu