Založ si blog

Fatálna chyba kapitalizmu

Davos, stretnutie ekonomického fóra a štatistiky Oxfamu:

  • „Osem najbohatších ľudí sveta vlastní toľko, čo polovica najchudobnejších ľudí sveta, ktorú tvorí 3,6 miliardy ľudí.“
  • „Jedno percento najbohatších si prilepšilo o viac ako desatinu, keď im denne na účtoch pribudlo ďalších 2.5 miliardy dolárov“
  • „Takmer rovnakým percentom sa pohli peniaze najchudobnejších 3,8 miliardy ľudí – ale opačným smerom – schudobneli“

Čím je to spôsobené a čo sa tu deje už desaťročia, a kam to smeruje?

 

Príčinou celého problému je súbeh dvoch faktorov:

  1. Všeobecne nízke IQ podnikateľov*
  2. Systémová vada kapitalizmu – bezhraničný zisk podnikateľa

IQ podnikateľa: Obzor podnikateľa je zúžený na dosahovanie zisku, stav svojho bankového účtu. Podnikateľ v skutočnosti nerozumie ničomu mimo tohto úzkeho obzoru. Situácia s IQ podnikateľa je tak zlá, že podnikateľ nechápe ani to, že ak nedá dostatočný príjem zamestnancovi (zamestnanca okradne o zaslúžený príjem), že toto je zároveň príčinou nízkej kúpnej sily obyvateľstva – ľudia nemajú za čo kupovať výrobky podnikateľov. V tomto sú ďalej na západe, kde sú príjmy ľudí dostatočné na to, aby podporovali svojou spotrebou podnikateľov.

 

Systémová vada kapitalizmu – bezhraničný zisk: Učebnice kapitalizmu hovoria, že zisk je dôvodom podnikania. Tak ako primerané množstvo chemikálie v lieku lieči, neprimerané množstvo tej istej chemikálie je jedom a môže zabíjať. Tak isto je to so ziskom. Neprimeranému zisku mala zabraňovať konkurencia. Tá prestala fungovať vo svetovom kapitalizme pred desaťročiami a na Slovensku nikdy nebola. Rozumný zisk by nezbedačoval obyvateľstvo, a neotváral nožnice príjmovej nerovnosti, a aj podnikateľ by vo svojom svedomí vedel, že nie je len neokrôchaný zlodej.

Učebnice kapitalizmu kedysi učili že kartel je pre kapitalizmus zlom ktorý musí byť odstránený,  a že zisk podnikania má byť vyvážený rizikom podnikania. Dnes je tolerovaný každý kartel. A podnikateľ neznáša žiadne riziko. Dokonca sa podnikatelia opovažujú súdiť sa o ušlý zisk – a sú úspešní – čo je jeden z dôkazov o tom, že podnikanie je bez rizika. Peniaze korumpujú a rakovina bezhraničného zisku podnikateľa metastázovala do politiky, kde sa politici stali osobami na výplatnej listine podnikateľov.

Marže podnikateľov dávno prekračujú hranice slušnosti a dosahujú niekoľkonásobky ceny toho čo produkujú, čo je považované za „správnu cenotvorbu“, namiesto tej „zlej“, kde sa spočítali náklady, pridala normálna marža a tak sa určila cena.

Konkurencia končí už na trhovisku, kde ak sa nejaká babička opováži znížiť dohodnutú cenu za mrkvičku, má problém.

O probléme sa nehovorí. Lebo hovorí sa len o tom, o čom chcú majitelia médií – podnikatelia. A to sú tie osoby, ktoré dovidia len po svoj bankový účet.

Dalo by sa pokračovať o súčasnom kapitalizme – ktorý je skôr podvodom v každom ohľade – ešte dlho.

 

Súbeh nízkeho IQ podnikateľa a systémovej vady kapitalizmu – bezhraničného zisku

Ak sa spojí neschopnosť podnikateľa vidieť ďalej ako je stav jeho bankového účtu a ničím neobmedzený zisk, máme tu smrteľný koktail otvárajúcich sa nožníc príjmovej nerovnosti – z tých najhlúpejších a najzbytočnejších dôvodov: podnikateľ chce mať stále viac – hoci už viac nepotrebuje, a pretože je hlúpy – nerozumie dosahom svojho konania. Politik nezasiahne, pretože je na výplatnej listine podnikateľa.

Kam to smeruje?

Podnikateľ chráni svoje nalúpené (nekresťanská / úžernícka cenotvorba je lúpež) statky. Preto si kúpi tryskáč, nehnuteľnosti rôzne po svete, zabezpečí sa trezormi, úkrytmi. Keďže podnikateľ* je hlúpy, nechápe, že táto kríza je globálna a jemu by pomohlo jedine ak by si tie nehnuteľnosti / trezory / zabezpečenie kúpil mimo územia tejto planéty. Ak sa zabezpečil zariadeniami na tejto planéte, no tak to je tá planéta, kde je tých 3.8 miliardy ľudí, ktorí si zákonite v určitej chvíli povedia dosť, pretože žiadne nožnice sa nedokážu roztvárať donekonečna.

Zmena systému môže byť revolučná a k horšiemu.

A to z neuveriteľne blbého dôvodu: Bezhraničná chamtivosť a hlúposť podnikateľov – ktorí neodkážu vidieť ďalej, ako po svoj bankový účet.

 

*Pod pojmom podnikateľ sa myslí priemerný – väčšinový podnikateľ – také obmedzené zvieratko čo nerieši nič iné ako čo najrýchlejšie a najviac zbohatnúť. Nie tých pár  podnikateľov, ktorí vidia aj ďalej ako len po vlastný bankový účet. Títo sú z hľadiska problému nepodstatní preto, lebo ich početnosť je nižšia ako štatistická chyba a teda nemajú vplyv na celok.

O pečení buchiet

20.02.2022

Kde bolo tam bolo, žila v malebnej dedinke v údolí hôr, v skromnej chalúpke stará mať s vnučkou Maruškou. Jedného dňa sa Maruške zažiadalo skvelých buchiet od starej matere, a chcela sa aj priučiť ako sa také výborné buchty pečú. Vľúdna stará mať pristala na prosbu Marušky a začali robiť buchty. Pripravili si všetky tie dobré poctivé veci, múku, maslo, soľ, [...]

Položil som odborníkovi Čekanovi tieto 3 otázky. Do hodiny ma na FB zrušil

29.06.2021

V jednom médiu som videl rozhovor s p. Čekanom, kde evangelizoval očkovanie a popisoval, ako ide do detailov a vie vysvetliť ľuďom prečo sa dať očkovať. Ako človek s otvorenou mysľou som si teda chcel nechať vysvetliť niektoré nezrovnalosti, a u koho iného ako u odborníka s hlbokými znalosťami, ktorý má argumenty. 1. Prvá otázka sa týkala vakcíny od Astry [...]

Za čo Matovič minul miliardu

20.05.2021

Príbeh starý týždeň, zo života Zdravotná sestra, ktorá robí odbery v “MOM”-ke. Keďže tam pracuje tam sa testuje aj ona sama – zrejme pravidlá. Nejako jej nebolo dobre, chytila nejakú virózu, tak sa teda – ako vždy – pretestuje AG testom. Negatívny. No tak dobre bude to nejaká angínka, alebo nejaká stará dobrá poctivá chrípka. Ide s tým [...]

zuby, zubár, čeľustný ortopéd, strojček, zubný strojček

Najvychytenejšie destinácie zubnej turistiky: Hrozí exodus Slovákov za lacnejším chrupom? Pozor na riziká, hovoria experti

25.04.2024 05:00

Kým pre našincov sú často výhodnejšie ceny za hranicami, za slovenskými zubármi cestujú pacienti aj z USA.

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

jhpi

...budúcnosť už nie je čo bývala...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 375415x
Priemerná čítanosť článkov: 5441x

Autor blogu