Založ si blog

Banková zaostalosť lokálnych samospráv a im podobných inštitúcií

V tomto období začínajú chodiť výzvy obce k zaplateniu poplatku za odpad (a podobné).

 

Okrem tradične šroubovaného slovníka typu “vyrubujem” úradníci pravidelne uvádzajú aj takúto vetu: “Po zaplatení poplatku sa dostavte na Obecný úrad za účelom predloženia potvrdenia o zaplatení, na základe čoho Vám bude vydaná aktuálna nálepka na zbernú nádobu

 

Nuž, je mi divné ako dlho úradníkom nedochádza drzosť tejto ich požiadavky.

 

O čo presne ide? O toto. Z mojej strany je požiadavka splnená zaplatením požadovaného poplatku na požadovaným účet. Úrad si musí sám skontrolovať, či platba došla a ak došla vydať známku a poskytnúť službu za ktorú dostal zaplatené. Je v záujme úradu mať jasno v platbách. Čo sa týka platieb je pravda na jedinom mieste – v bankovom výpise.

 

Namiesto toho úrad vyžaduje:

  • aby som minul svoj papier na nejaké z vyššie uvedených dôvodov hlúpe potvrdenie
  • aby som minul svoj toner na nejaké potvrdenie
  • dokazoval som zdrapom papiera niečo čo sa má dokázať jediným spôsobom: zistením stavu na účte
  • pomerne drzo formulovanou výzvou miestneho úradu

 

Vždy ma pri tejto výzve okrem dôkazu zaostalosti úradu napadne, že ak by som bol podvodník, potvrdenie by som si nafejkoval za 5 minút v Photoshope a šiel si pre známku.

Lebo úradníkovi netreba zisťovať stav účtu, radšej šikanuje ľudí.

A teraz mi povedzte, koľko ľudí fejkuje tak ako som uviedol vyššie?

Málo?

 

Tiež som si myslel že málo. Než napr. neprišli elektronické diaľničné známky a zistilo sa, že medzi nami je tisíce podvodníkov ktorí nikdy neplatili známky – dlhé desaťročia.

Samozrejme, štát rýchlo zakročil a zmiernil pokuty podvodníkom, aby nemuseli doplatiť na svoje podvody.

 

Ak by ste sa o tomto bavili s úradníkom začne tliachať hlúposti ako 

  • Bankový výpis nám chodí raz mesačne
  • Alebo že “to my nevieme, nemôžeme, nedokážeme, nemáme v programe” – bla, bla, bla, bla, bla – výhovorky namiesto normálnosti a riešenia.

 

U nás je obecná škola, ktorá je schopná vypustiť hlášku, že výpisy z účtu im chodia na konci mesiaca. Vitajte v roku 1960.

 

Začala doba, kedy si už mnohí začali uvedomovať, že úrady tu nie sú na to aby šikanovali nezmyslami, ale aby slúžili.

 

Oznam v liste má totiž znieť: “Po zaplatení poplatku Vám známku bezodkladne doručíme domov”.  Sme totižto v treťom tisícročí, kedy každý normálny subjekt má okamžitý, alebo najneskôr jeden deň starý bankový výpis a softvér, ktorý platby spáruje s požiadavkami na platbu. A úrad rovnako ako vie úradne doručiť výzvu k zaplateniu, vie doručiť aj známku.

 

No ale keď my sme tu tak neuveriteľne zaostalí a premúdrelí zároveň, a výhovorky sú naša hlavná schopnosť, že panie a páni úradníci, a štátni zamestnanci?

O pečení buchiet

20.02.2022

Kde bolo tam bolo, žila v malebnej dedinke v údolí hôr, v skromnej chalúpke stará mať s vnučkou Maruškou. Jedného dňa sa Maruške zažiadalo skvelých buchiet od starej matere, a chcela sa aj priučiť ako sa také výborné buchty pečú. Vľúdna stará mať pristala na prosbu Marušky a začali robiť buchty. Pripravili si všetky tie dobré poctivé veci, múku, maslo, soľ, [...]

Položil som odborníkovi Čekanovi tieto 3 otázky. Do hodiny ma na FB zrušil

29.06.2021

V jednom médiu som videl rozhovor s p. Čekanom, kde evangelizoval očkovanie a popisoval, ako ide do detailov a vie vysvetliť ľuďom prečo sa dať očkovať. Ako človek s otvorenou mysľou som si teda chcel nechať vysvetliť niektoré nezrovnalosti, a u koho iného ako u odborníka s hlbokými znalosťami, ktorý má argumenty. 1. Prvá otázka sa týkala vakcíny od Astry [...]

Za čo Matovič minul miliardu

20.05.2021

Príbeh starý týždeň, zo života Zdravotná sestra, ktorá robí odbery v “MOM”-ke. Keďže tam pracuje tam sa testuje aj ona sama – zrejme pravidlá. Nejako jej nebolo dobre, chytila nejakú virózu, tak sa teda – ako vždy – pretestuje AG testom. Negatívny. No tak dobre bude to nejaká angínka, alebo nejaká stará dobrá poctivá chrípka. Ide s tým [...]

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

NATO aj EÚ ostro odsúdili kyberútoky na Česko a Nemecko. Rusko ponesie následky, vyhlásila Baerbocková

03.05.2024 14:00

EÚ je odhodlaná využiť celú škálu opatrení, aby odvrátila, odstrašila a odpovedala na ruské nekalé správanie v kyberpriestore," uviedol Borrell.

Kolumbíjska univerzita

Nepokoje na amerických univerzitách: Polícia zatkla už vyše 2000 protiizraelských aktivistov

03.05.2024 13:35

Vlnu študentského aktivizmu začal incident, keď vedenie Kolumbijskej univerzity v New Yorku poslalo políciu na študentov, ktorí sa utáborili uprostred jej kampusu.

Zuzana Čaputová

Čaputová: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

03.05.2024 13:27

"Tam, kde je ohrozená sloboda tlače, je ohrozená aj demokracia," uviedla prezidentka.

jhpi

...budúcnosť už nie je čo bývala...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 375683x
Priemerná čítanosť článkov: 5445x

Autor blogu